Home Penge Bredbånd - guide til den bedste bredbåndsløsning i 2019

Bredbånd – guide til den bedste bredbåndsløsning i 2019

Bredbånd er din vej til internetforbindelse og dermed til mange timers underholdning og opdateringer fra verden omkring dig. Det er de færreste, der kan leve uden bredbånd i dag. Tænk bare på, hvor mange informationer der kommer fra netbank og e-Boks, som du ikke vil gå glip af. Alt foregår stort set online, og det er flere gange en nødvendighed for dig at have adgang til internettet, da du ellers vil miste meget information fra det offentlige, familien samt bekendte. Ligeledes er internet vigtigt, hvis du en dag skal have styr på arbejdet hjemmefra. Det er ikke altid, at dine chef giver dig en lang deadline, hvilket betyder, at du skal bruge tid i dit eget hjem. Her kræver det, at dit internet ikke svigter dig, da du bare skal aflevere til tiden.

Samtidig glider din hverdag lettere, når du kan slappe af i sofaen til din yndlingsfilm fra en streamingtjeneste, på et tidspunkt du selv har valgt. Den bedste kur mod en hård dag på jobbet eller i skolen er ved hjælp fra diverse serier. Og her har du ikke tid til, at filmen går i stå midt i klimaks eller bare løbende gennem filmen. Et godt internet sikrer dig, at dette ikke sker samtidig med, at det gode net vil lade dig følge med på de sociale medier, der efterhånden er blevet en stor del af vores hverdag. Aftaler med dine venner skal der også være styr på, og det sker kun med sikkerhed, hvis forbindelsen er helt i orden – altid. Er du ikke ekspert, når du kommer til bredbånd, og de mange valg du bliver mødt hermed, kan det være en god ide at læse denne artikel.

Tænker du også på prisen?

Når du skal vælge bredbånd, tænker du helt sikkert også på prisen. På netnaut.dk vil vi gerne hjælpe dig med at finde den rigtige bredbåndsløsning, der passer til dit budget. Vi ved godt, at der er ting, der er sjovere at bruge penge på end bredbånd, og derfor vil vi gerne hjælpe dig med at finde den bedste løsning, som samtidig er så billig som muligt.

Vi har samlet en række oplysninger til dig om bredbånd. Du kan læse om hvad bredbånd er, hvilke former for bredbånd der findes, om billigt bredbånd der passer til dit behov, om hvilken målgruppe mobilt bredbånd passer til, hvad du skal være opmærksom på i forhold til din internetforbindelse, og hvordan du sikrer dig den rigtige udbyder.

Hvad er bredbånd?

For en god ordens skyld vil vi også gerne give en forklaring på, hvad bredbånd er. Bredbånd er den forbindelse, der gør, at man kan blive koblet til internettet. Bredbånd giver en høj hastighedsforbindelse til internettet. Hastighedsforbindelsen er højere end hos tidligere former for forbindelse, som f.eks. ISDN og modem.

Hvilke former for bredbånd findes der på markedet?

Det er ikke kun vigtigt at have bredbånd, det er også vigtigt at finde den rigtige form for bredbånd.

Det er vigtigt, at din bredbåndsløsning passer netop til dit behov. Behovet kan være forskelligt – alt efter om du bor alene, om I er et par, eller om I er en familie med små og store børn, der skal underholdes med film, og som bruger meget tid på at hente musik og spil.

Der findes flere forskellige former for bredbånd, og der findes bredbåndshastigheder i mere end en prisklasse – alt efter hvilket behov man skal have dækket.

Her er de former for bredbånd, der findes:

 • Forbindelse via kabel
 • Forbindelse via telefonstik
 • Mobilt bredbånd
 • Fibernet
 • Satellit-internet

Det næste, du skal tage stilling til, er bredbåndets hastighed. Bredbåndets hastighed er med til at afgøre, hvad du skal betale. Hvilken hastighed du har brug for, afhænger af din husstands behov. Det kan sagtens betale sig at undersøge sit behov, så man ikke ender med at betale for et hastighedsniveau, man ikke bruger. Omvendt er det også vigtigt, at hastighedsniveauet ikke er for lavt, hvis man f.eks. gerne vil spille internetbaserede computerspil, der netop kræver en hel del hastighed.

Her er et typisk udbud af bredbåndshastigheder:

 • 2 Mbit
 • 10 Mbit
 • 30 Mbit
 • 50 Mbit
 • 100 Mbit.

Hvordan får jeg billigt bredbånd, der passer til mine behov?

Som forbruger kan det være svært at finde ud af, hvilken form for bredbånd man skal vælge, og hvilken hastighed man har brug for. Som udgangspunkt handler det om at finde ud af, hvor meget du bruger internettet, og hvad du bruger internettet til. Især hvad du bruger internettet til er vigtigt at bide mærke i. Det kan nemlig spare dig for en hel del penge i sidste ende. Hvis du udelukkende bruger internettet til at ordne netbank, få din post via e-boks, læse netaviser og lignende hjemmesider, kan du få dit behov dækket ved den laveste hastighed, som er fra 2 Mbit. Hvis du også har behov for at spille internetbaserede spil og streame film samt tv-serier, har du brug for en højere hastighed. Her kommer det også an på, hvor mange I er i husstanden, og hvor mange af jer der spiller og streamer.

10, 20 og 30 Mbit giver fine muligheder for at være flere, der bruger den samme forbindelse, og det passer dermed til en børnefamilie – afhængigt af individuelle behov hos den enkelte familie. Det kan være meget forskelligt, hvilken hastighed I har brug for, alt efter om I har små børn, store børn eller en kombination af begge dele. Det kommer også an på hvilke vaner, I hver især har, når I bruger internettet.

50 og 100 Mbit er for dig eller jer, der værdsætter den bedste kvalitet, når der skal streames og spilles meget. Så er I helt sikre på, at kvaliteten altid er i top.

Du kan altså dermed sagtens bruge internettet rigtig meget og nøjes med en lav hastighed, hvis det, du bruger internettet til, er at holde dig opdateret på diverse platforme. Hvis du derimod ikke bruger internettet så ofte, men spiller rigtigt meget, når du så er online, skal din hastighed være tilpas høj for at kunne imødekomme dit behov.

Skal jeg tænke på download og upload hastighed, når jeg vælger bredbånd?

Udover at tage stilling til hastigheden målt i Mbit, er det også værd vide, at hastigheden er delt op i download hastighed og upload hastighed.

De fleste har mest brug for at forholde sig til download hastigheden. Det er den, der afgør, hvor hurtigt du kan streame film og musik, men også hvor hurtigt du kan hente dokumenter, som dine kollegaer har delt på en fælles platform, eller hvor hurtigt du kan hente programmer, som er helt afgørende for din interesse for billedredigering, eller hvad det nu måtte være. De fleste af os henter nemlig rigtig mange ting ned på vores computer, og det er derfor, at det er download hastigheden, du skal holde mest øje med, når du vælger bredbånd.

Upload hastigheden er den, der afgør, hvor hurtigt du kan lægge ting op på internettet. Det kan være, når du lægger billeder op på Facebook fra din sommerferie, eller når du lægger videoer på YouTube, så andre kan lade sig inspirere af kloge og sjove indslag. Det kan også være, at du har brug for at have en ekstra backup af dine dokumenter via OneDrive eller andre internetbaserede ’gemme’-systemer. Det er også upload hastigheden, der sørger for, at du kan vedhæfte beskeder i en e-mail. Netop det at sende vedhæftede dokumenter i en e-mail, er den mest enkle form for upload. Derfor kræver det også langt mindre af din upload hastighed at sende filer via e-mail, end det gør at lægge billeder på Facebook og uploade dokumenter til OneDrive.

Så hvis det eneste du uploader er vedhæftede filer via e-mail, behøver du ikke tænke på din upload hastighed. Selvom du også lægger billeder på Facebook og lignende, behøver du heller ikke at lægge vægt på upload hastigheden. De fleste familier kan klare sig med 2-4 Mbit i upload hastighed.

De, der kan have glæde af at tænke på sin upload hastighed, er firmaer, eller dig, der har kontorarbejdsplads derhjemme. Så vil du nemlig ofte og hurtigt have brug for at kunne lægge dokumenter, billeder og andre slags filer op. Har du en hurtig upload hastighed, undgår du, at det tager flere minutter at lægge et billede op, og det kan være afgørende for din arbejdsdag.

Download og upload hastigheden er delt i to, og de påvirker som sådan ikke hinanden. Hvis du har bredbånd via telefonstikket – altså traditionelt bredbånd, som det også bliver kaldt – vil din download hastighed blive påvirket af dit brug af upload. Så hvis det er denne form for bredbånd, du har, skal du sørge for at have en lidt højere upload hastighed, end du egentlig bruger. Så vil der nemlig være balance.

Har du brug for internet på farten, eller har du behov for fleksibelt internet i hjemmet?

En af de bredbåndsløsninger, der findes, er mobilt bredbånd. Mobilt bredbånd adskiller sig fra almindeligt bredbånd, ved at du kan tage det med dig overalt. Det vil altså sige, at almindeligt bredbånd er fast installeret, hvorimod mobilt bredbånd er til at tage med. Du har brug for mobilt bredbånd, hvis du f.eks. arbejder mange forskellige steder. Hvis du tager toget på arbejde eller til møder, vil mobilt bredbånd være en god løsning. Så kan du sidde koncentreret og udnytte tiden i toget på at forberede dig til dagens opgaver. Eller hvis du i løbet af din arbejdsdag kører ud til kunder eller har andre mobile opgaver, vil mobilt bredbånd sikre dig en god og stabil forbindelse på farten.

En af løsningerne er, at du sætter et USB-stik i din computer. Dette USB-stik fanger internetsignalet via et simkort, der sidder inde i USB-stikket. Så når du f.eks. sidder godt til rette i toget, har du din egen personlige internetforbindelse med dig.

En anden løsning er en router. Med routeren skal man også indsætte et simkort eller et USB-stik. Routeren fylder lidt mere end USB-stik løsningen. Til gengæld kan man være flere computere og/eller smartphones, der bruger forbindelsen samtidig. Routeren er god løsning til dig, der har brug for mobilt internet i dit hjem. Så kan du også holde dig opdateret og arbejde, mens du sidder på terrassen og nyder solen på en varm sommerdag.

Man skal derfor overveje, om man har brug for at være en eller flere på sit mobile bredbånd, og hvor flytbar en løsning man har behov for. Mobilt bredbånd er altså for dig, der har brug for at komme på internettet alle mulige steder.

Hvordan sikrer jeg, at min internetforbindelse kan levere den hastighed, jeg betaler for?

Når du har fundet ud af, hvilken hastighed, der passer til dit behov, er der én ekstra ting, du skal tage højde for. Du skal sikre dig, at din internetforbindelse kan levere den hastighed, du vil have på netop din adresse. Det er sådan, at alle hastigheder ikke kan række alle steder i Danmark. I hovedreglen vil der kunne leveres en højere hastighed i de store byer, end der kan langt ude på landet. De fleste internetudbydere har gjort det muligt at finde ud af, hvilken hastighed der kan tilbydes hjemme hos dig. Det tjekker du på den enkelte udbyders hjemmeside ved at indtaste din adresse. Hvis du finder den samme hastighed til forskellige priser, vil det give god mening at vælge den billigste for at spare flest penge.

Du kan også tjekke, hvilke udbydere, der findes på din adresse og måle din bredbåndshastighed på følgende link: https://tjekditnet.dk/

Hvordan sikrer jeg, at min bredbåndsudbyder er den rigtige?

Når du nu går efter den at få den bedste bredbåndsløsning til dit behov og til den bedst mulige pris, kan det godt svare sig at holde øje med mulighederne. Engang imellem bør du tjekke markedet for at finde frem til det, der bedst vil kunne betale sig for dig og evt. resten af din husstand.

Inden du giver dig i kast med at bestille din internetforbindelse hos en ny udbyder, skal du tjekke, hvor megen tid du har forpligtet dig til at betale for dit bredbånd hos din nuværende udbyder – altså hvor lang en bindingsperiode der er. Hvis ikke du tjekker dette, kan du ende med både at betale en regning hos din gamle og nye udbyder på samme tid. Det vil være ærgerligt, da du så måske i sidste ende ikke sparer det antal kroner, du havde udregnet i forbindelse med skiftet.

Når du tjekker og sammenligner de forskellige udbyderes tilbud, skal du huske ikke blot at vælge det billigste. Du skal gå efter det billigst mulige, der passer til dit behov. Med det billigste tilbud, du kan finde, følger der nemlig også en bindingsperiode. Så selvom det er rart at spare penge, er det også rart at have en god og stabil internetforbindelse, der kan følge med det liv, du gerne vil have. Husk også, at du til hver en tid kan ringe til din nuværende udbyder eller en eventuel kommende udbyder og høre dem om, hvilke muligheder du har.

Typiske spørgsmål og svar vedrørende bredbånd

Bredbånd kan virke meget teknisk, men du behøver faktisk ikke at kende til begreber som ASDL, bytes og latency. I dette afsnit har vi samlet de mest tilbagevenden spørgsmål, der opstår, når snakken falder på bredbåndsløsninger. Hvis dit spørgsmål ikke fremgår nedenfor, er du naturligvis velkommen til at kontakte os – vi svarer efter bedste evne.

1. Hvilket udstyr skal jeg bruge for at komme på nettet?

Intet bredbånd uden det rette udstyr. Planlægger du at investere i en ny eller din første bredbåndsløsning, finder du nedenfor en liste over det udstyr, du skal have for at kunne tilgå internettet:

 • En router – denne følger typisk med, når du bestiller bredbånd
 • Et fungerende telefonkabel
 • Du skal også have et såkaldt DSL eller mikrofilter til hver eneste telefonkontakt.

Derudover skal du naturligvis have en enhed (PC, tablet eller smartphone), som kan gå på internettet. Enheden skal enten kunne modtage trådløst internet eller have en port, hvori du kan indsætte et internetkabel.

2. Hvilken udbyder skal jeg vælge?

Det ville være nemt at vælge bredbånd, hvis der bare var en udbyder, som gjorde det bedre end alle andre. Valget bliver dog kompliceret af, at vi danskere har forskellige behov, ønsker og forbrug, og det er derfor svært at anbefale en udbyder, der klarer sig bedst på samtlige parametre. Når du skal vælge din udbyder, kan du tage højde for flere forhold, herunder pris, dækning og ekstratilbud. Vær desuden opmærksom på, at hvis du bor til leje eller ejer en andelsbolig, kan du være bundet til en bestemt udbyder, som har eneret på at udbyde bredbåndsløsninger. Det kan således betyde, at dit valg er begrænset til den aftale, foreningen har indgået.

Kan jeg spare penge ved at samle TV og bredbånd?

Ja, det kan du rent faktisk. Telia tilbyder blandt andet et godt tilbud til dig, hvis du samler både din TV og internetløsning hos dem. Generelt set er der overraskende mange penge at spare, hvis du forhører dig hos internetudbyderne. Vi anbefaler, at du altid indhenter flere tilbud fra forskellige udbydere, så du nemmere kan sammenligne konkrete priser og vilkår.

3. Hvor tit bør jeg gennemgå min bredbåndsløsning?

Hos Netnaut.dk anbefaler vi, at du med jævne mellemrum går din aftale efter i sømmene, så du er sikker på, at du har en aftale, der både er billig og passer til dine behov. Husk, at dine behov hele tiden ændrer sig – måske får du en kæreste, et barn eller en ny rumbo? Alle disse situationer kan bevirke, at du har brug for en hurtigere internetforbindelse, så du ikke skal døje med langsommelig loading, når andre benytter nettet. Overordnet set mener vi, at du 3-4 gange om året bør tage dig en times tid til at gennemgå internettet for tilbud på billigt bredbånd, så du hele tiden er opdateret omkring alternative løsninger. Hvem ved? Måske finder du rent faktisk bredbånd, der både er hurtigere og billigere.

4. Kan jeg få bredbånd på min adresse?

Selvom det i dag er muligt for langt de fleste at få en eller anden form for internetløsning, er det ikke alle, hvor bredbånd er en mulighed. Det er heldigvis relativt nemt at få svar på, hvorvidt din foretrukne udbyder tilbyder bredbånd på din adresse. Som tidligere nævnt, kan du på https://tjekditnet.dk/ undersøge, hvilke udbydere der tilbyder bredbånd på din adresse. Det er ganske nemt og uforpligtende, og det tager kun et øjeblik at blive klogere.

5. Er det virkelig muligt at spare penge ved at skifte bredbånd?

Det kan du tro. Ifølge Søndagsavisens pristjek er det muligt at spare næsten 1.000 kr. årligt på en 50 Mbit forbindelse, mens den tilsvarende besparelse på 10 GB mobilt bredbånd blev opgjort til 720 kr. Det virker måske ikke som verdens største besparelse, men ikke desto mindre er det trods alt mange penge over en årrække, som du med garanti kunne finde noget sjovere at bruge på – fx en tur til varmere himmelstrøg eller en stor havefest? Hvorfor betale for meget, når du grundlæggende set får det samme produkt?

6. Hvor finder jeg det billigste bredbånd?

Det er svært at sige, hvor du lige netop finder den billigste bredbåndsløsning, da det i høj grad afhænger af dine behov. Prisen vil jo alt andet lige være en anden, hvis du kan nøjes med 10 Mbit frem for 30. Fra tid til anden vil du ligeledes kunne finde tilbud på bredbånd og internetløsninger, så du kan spare penge.

Vi håber, at du er blevet klædt bedre på til at vælge den bredbåndløsning, der passer bedst til dig og husstanden. Det kan være vanskeligt at gennemskue de mange tilbud, som findes på markedet, men ikke desto mindre bør du tage dig tid til at undersøge de enkelte udbyderes tilbud, så du ikke vælger en dyrere løsning, end du egentlig er nødt til. Sørg desuden for løbende at sammenligne din eksisterende løsning med andre tilbud et par gange om året, så du ikke går glip af muligheden for at spare penge uden at gå på kompromis med hastigheden.

Netnaut
Eu mauris duis. Erat sem ridiculus, dolor ut. Porta vestibulum. Curabitur nec elit porttitor ac. Consectetuer lacus, maecenas nunc sed, tellus orci, eget ligula nec risus mauris leo nec. Cras inceptos porttitor pellentesque mattis odio est, neque necessitatibus ullamcorper turpis nulla nulla, lorem ut. Luctus lorem, non et diam, odio vitae pharetra fermentum aliquam hymenaeos, elit mauris tristique sodales. Mi velit nisl ut augue sint, sapien metus eu. Faucibus erat mauris etiam natoque consequat gravida, et massa a dignissim erat amet nullam. Tellus velit dictum, vitae lectus. Urna nullam facilisi elit sodales nec velit. Egestas pretium congue nascetur ligula, sapien et et.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Leasing – den ultimative guide til billeasing

Når man skal ind og vurdere, om man skal privatlease eller købe, skal man først og fremmest overveje, om leasing overhovedet er...

Pension – find den pension der passer til dig

Sparer du op til pension er det ikke ligegyldigt hvor og hvordan du sparer op. Få styr på begreberne og de vigtigste forhold når du sparer op.

A-kasse – Sådan vælger du den rigtige a-kassse i 2019

Der er et hav af muligheder, når man skal ud at vælge en a-kasse, og det kan godt være lidt af en...

Bredbånd – guide til den bedste bredbåndsløsning i 2019

Bredbånd er din vej til internetforbindelse og dermed til mange timers underholdning og opdateringer fra verden omkring dig. Det er de færreste,...

5 klassiske møbler og hvorfor de stadig holder

Valg af møbler indebærer en masse overvejelser. Møbler er noget, man køber med henblik på, at det skal kunne holde i mange år, og...